сряда, 18 април 2018 г.

Сукуленти от шамфъстък, столчета(масички) от цимент и други щуротийки в стил направи си сам :)

Преди да стигна до шамфъстъка и цимента обаче, малко се заиграх с ножиците и картона ;). Идеята ми беше да променя ето тези красоти, които висяха в спалнята от три години и вече бяха започнали да ми омръзват :



Спрях се на нещо простичко, но в същото време ефектно и доста актуално в момента при декорациите в стил направи си сам - а именно прости геометрични фигури, в моя случай - триъгълници, изряни от разноцветни картончета.






След тях се заех с унищожаването на известно количество шамфъстък - не без удоволствие, но с известни угризения на съвестта, тъй като ядките никога не са се отразявали добре на алергичната ми кожа, ама човек трябва да се жертва понякога в името на някоя кауза 😃
Преди време бях гледала видео как се правят сукуленти от черупките на фъстъка и все се канех да пробвам. Е, пробвах и се получи. Нищо сложно - нужни са само стари саксии или съдове, черупки и горещ силикон, с който се лепят.



Можех и така да го оставя, но за по-голяма достоверност реших все пак да го боядисам. За целта първо си направих сива боя от смесването на бяла и черна, после към сивото добавих зелено, като идеята на всичко това беше да се получи по-убито зелен цвят. Само по краищата после мацнах малко черна боя и леко размазах, за да изглеждат по-живи.





Ако се бях спряла дотук, публикация най-вероятно нямаше да има, ама не...Имах си нов плат, от който много ми се искаше да ушия нещо ново за стаята, пък и си бях купила едни симпатични клонки, които исках да сложа в нещото, та гледайте :







Добре, ама като сложих нещото върху плетената дамаджана, която до този момент толкова си харесвах, изведнъж погледнах на нея с други очи (на дамаджаната де :) и това, което видях никак не ми хареса.


Не се сетих да я снимам в цялата ѝ прелест, ама изрових една по-стара снимка, вижте сами :


Ако забелязвате зад дамаджаната нещо се белее - всъщност отзад имаше всякакви съдчета, вазички, неуспешни проекти и прочие, върху които бях метнала някакъв шал - несполучлив опит да замажа положението. И тъй като отзад наистина държах много неща, а и дамаджаната беше пълна с дрехи (ползвах я като втори гардероб) ми трябваше известно време да реша как да организирам работата, така че да направя място за дрехите, да прибера тези от вещите, които ще използвам и да освободя това ъгълче от стаята. След една почти безсънна нощ, прекарана в главоблъсканици какво и къде ще дявам, осъмнах с взето решение. Че даже и го осъществих в рамките на половин час! Наумя ли си нещо...:)))))
Нали не сте си помислили, че съм оставила въпросното ъгълче празно? Нееее :))) Направих нещо, което много отдавна исках да направя, но все се съмнявах, че ще успея и затова отлагах във времето. Говоря за въпросните столчета/масички от цимент - тези, за които споменах в заглавието.
И така, за направата на едно столче са необходими цимент (в моя случай три торбички по 1 кг), кофа и нещо дървено, което да служи за крачета. Аз използвах най-обикновени точилки. Ако и вие решите да си направите и сте от Бургас ще трябва да мислите за други варианти за крака, защото аз май изкупих последните точилки от този тип :)))


При бъркането на цимента се вдига невъобразима пушилка, така че е хубаво да се прави в помещение като баня, или най-добре на открито. Аз действах в банята. Първо хубаво се омазва с олио кофата отвътре, за да може после по-лесно да се изкара столчето.



После се изсипва част от цимента и се добавя по малко вода при непрекъснато бъркане, докато не се получи нещо като кал. 


Сигурно се питате защо направо не съм забъркала цялото количество цимент? Ами, притесни ме мисълта, че може би точилките ще се показват от другата страна, затова реших първо да сипя едната торбичка, да изчакам да стегне и чак след това да прибавя крачетата и останалите два килограма цимент. 
И нещо много важно! Не е зле предварително да се фиксират краката на столчето. Тук се намеси мой Бате, който проби три дупки в една дъска (не, че и аз не опитах да се справя сама с пробиването, ама нещо не ми се получи ;) ) и застопори точилките. 


Останалото свърших сама.


Оставих го стегне хубаво за 24 часа, 


 след което изкарах от кофата и минах с фина шкурка, за да изгладя неравностите.


Резултатът толкова ми хареса, че моментално се заех с направата на второ столче/масичка :)
За да бъдат още по-хубави отсякох част от краката с хартиено тиксо и боядисах в бяло и сиво.




После уших още нещичко, естествено ;)






Тук вече реших, че съм приключила с новостите в спалнята, ама тъй като при пренареждането на багажите се оказа, че почти не остава място за платовете ми, то буквално ми се наложи да им изработя нещо като шкафче. Имах известни резерви преди да започна, ама пък то се получи толкова симпатично и се оказа, че побира толкова много, че хич не съжалявам. Пък и така добре се вписа в обстановката...Ще видите след малко :)
За изработването му използвах обикновен картон, естествено от по-дебелия, плат, топъл силикон и лепило С200.





А това е капачето:






От вътрешната страна също се погрижих да изглежда добре, изрязвайки парчета с размера на страните и обличайки ги с плат.







Не е зле, а? ;)  :


Че и функционално на всичко отгоре. Побра целия този кошмар, без да му мигне окото, че и място остана.



И дойде време за любимия ми момент - показването на крайния резултат от целия този труд! Надявам се и вие като мен да мислите, че си е струвало! :)





 Чао и до нови срещи!!!

8 коментара:

  1. Пак си сътворила разкошотии! Браво за пореден път!

    ОтговорИзтриване
  2. Такива чудесии си направила! А в столчетата-масички съм направо влюбена! ♥

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви от сърце!!! Зарадвахте ме многооо с тези хубави думички!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Belas sugestões. Belos trabalhos. Feliz semana.

    ОтговорИзтриване
  5. Hola! Gracias! Me alegrо que te gusten mis cosas! Tu tambien tienes un blog increible!!!
    Espero que entiendes espanol! Besos :)

    ОтговорИзтриване
  6. Браво Мария! Страхотни проекти, и много идеи!
    Росица от Идеен дом

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти много, Роси! Старая се да се развивам. Като се сетя за снимките на "колибката", които ти изпратих преди години, ми иде да потъна в земята от срам :)))
    И да знаеш, че чакам с нетърпение нещо новичко от "идеен дом"!!!

    ОтговорИзтриване